Een Pondje Minder - Yoga en Afvallen

Yoga en afvallen

Yoga en afvallen, er wordt veel over geschreven en er wordt nog meer over gezegd. Komt u aan of niet door yoga? Vertraagt of versnelt yoga uw stofwisseling? Welke andere factoren spelen een rol?

Als het goed gaat, kunnen we het alleen zonder voorbehoud zeggen: yoga helpt je absoluut als je wilt afvallen. Je maakt kennis met de aspecten van afvallen met yoga, om je het laatste zetje te geven om echt aan de slag te gaan.

Maar er zijn verschillende stijlen Yoga, op deze pagina kun je ze nalezen en bekijken.

Yoga en je stofwisseling

Als je praat over yoga en afvallen, praat je vaak eerst over je stofwisseling. Er zijn wetenschappelijke studies die zeggen dat yoga de stofwisseling vertraagt. Bij mannen is dat gemiddeld acht procent en bij vrouwen zelfs achttien procent. Maar er zijn ook wetenschappelijke onderzoeken die zeggen dat je stofwisseling versnelt. Zijn dit redenen om geen yoga te beoefenen als je wilt afvallen?

Nee, niet echt. Hoe dan ook, yoga zorgt ervoor dat je hormoonbalans in balans is, inclusief de schildklier, die een van de grootste hormonale klieren is. Een goed functionerende schone klier zorgt voor een goed functionerende stofwisseling. Je hele lichaam reageert op yoga: je remt je ademhaling af, waardoor je bloeddruk en je zuurstofopname afnemen. Je hebt minder energie nodig en ook minder voedsel, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt.

Minder stress en een emotionele rollercoaster door yoga

Stress is een belangrijke factor bij obesitas en lichaamsvet. Als je gestrest bent, maakt je lichaam cortisol en energie aan. Dit is lang geleden toen gevaar en stress vaak leven of dood betekenden. Maar stress is tegenwoordig geen reëel gevaar meer, dus je hebt genoeg energie die je lichaam opslaat als (buik) vet. Yoga zorgt ervoor dat je minder stress ervaart, je leert leven in het heden, je leert je gedachten opzij te zetten en yoga leert je hoe bewust ademen hierbij een belangrijke rol speelt. Door yoga ervaar je minder stress, waardoor je lichaam minder energie zoals vet hoeft te besparen.

Yoga en Emoties

Yoga zorgt er ook voor dat je meer controle hebt over je eigen emoties. Je leert nu te voelen en te ervaren wat je nodig hebt. Je leert je lichaam, je gevoelens en je emoties te waarderen voor wat ze zijn. Je hebt het recht om daar te zijn, inclusief alles wat je voelt en ervaart. Naarmate u zich beter voelt en meer controle heeft over uw eigen emoties, zal uw overeten ook afnemen. En minder overeten betekent minder calorieën en gewichtsverlies door yoga.

Yoga en Afvallen –  De yoga-detox om af te vallen

Het opruimen van afvalstoffen uit je lichaam is wat de verschillende yogahoudingen doen. Je organen komen als het ware tot expressie in bijvoorbeeld conflictposities, zodat de afvalstoffen vrijkomen en je lichaam kunnen verlaten. Dit is een belangrijk onderdeel van afvallen omdat je lichaam niets kan doen met deze afvalstoffen. Als ze in je lichaam blijven, heb je minder energie om te bewegen en wordt je spijsvertering ook zwakker.

Yoga en Afvallen – Je levensinstelling verandert door yoga

Yoga heeft veel fysieke voordelen, zoals sterker en flexibeler worden en afvallen. Maar yoga helpt je ook mentaal sterker te worden. Je wordt je meer bewust van wie je bent, wie je wilt zijn en wat voor jou belangrijk is in het leven. Yoga zorgt ervoor dat je beslissingen neemt die volledig zijn afgestemd op wie je bent. Dit kunnen gezonde voedingsopties zijn waardoor je afvalt, maar ze kunnen je ook gezonder laten leven en jezelf accepteren zoals je bent.

Val je echt af van yoga?

Ja, je valt echt af met yoga. Er is veel gepraat over afvallen met yoga, maar eigenlijk is yoga een geweldige manier om af te vallen. Zo staat yoga garant voor minder stress, meer bewustwording van je leven (en wat je eet) en bewegen.

Daarnaast zorgt yoga voor een goede hormonale balans en worden afvalstoffen uit het lichaam verwijderd dankzij de detox-werking van yoga. Yoga is natuurlijk geen wondermiddel om af te vallen, en je moet gewoon hard werken en volharden, maar yoga heeft alle tools om je te helpen af te vallen.

5 tips voor het afvallen met Yoga

1 – Kies voor een actieve vorm van yoga. 

Bij actieve yogavormen, zoals bikram yoga of power yoga, gaat je hartslag omhoog, wordt bloedsomloop gestimuleerd en worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Dit kan ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt. Hoe meer calorieën je verbrandt, hoe beter je kunt afvallen met yoga.

2 – Kies een yoga-vorm die bij u past.

Belangrijker dan het kiezen van een vorm van actieve yoga, kies de vorm van yoga die bij u past. Het zal beter zijn als je een iets minder actieve yoga-vorm uitoefent, er is aardig en comfortabel, dus maakt de bikram-yoga met tegenzin. Wanneer u op zoek bent naar een soort yoga die het past, houdt het het langer en u (evenals verbrandingscalorieën) van de andere voordelen van yoga. 

3 – Respecteer je limieten.

Yoga kan moeilijk zijn, maar respecteren de grenzen van je lichaam. Wanneer u uw eigen limieten overschrijdt, is de mogelijkheid van schade groter. 

4 – Oefen yoga regelmatig.

Net als bij andere sportvormen is yoga ook van toepassing dat u het beste kunt afvallen wanneer u dit regelmatig doet, bijvoorbeeld 2 of 3 keer verspreiden zich tijdens de week. Drie keer een halve yoga is een week effectiever dan een week en een halve yoga. Houd regelmatig een korte jogische sessie, houd je lichaam bewegen en flexibel. 

5 – Combineer yoga met andere sporten.

Door sporten te doen (thuis), zoals Cardio, evenals yoga, die calorieën sneller branden en sneller afvallen met yoga. Implementatie van yoga-ruimte versterkt uw spieren en verbetert uw toestand, die ook nuttig kan zijn met andere sporten. Hetzelfde geldt echter: als u regelmatig andere sporten doet en sterker wordt, dan is dit nuttig met veel yoga-houdingen!

Wat heb ik nodig om af te vallen met yoga?

Om yoga te beoefenen heb je niet veel nodig. In principe heb je aan alleen een yogamatje al genoeg. Toch zijn er diverse accessoires die yogahoudingen eenvoudiger maken of juist uitdagender.

Yogamat

Bij het kiezen van de yogamat is het belangrijk om te weten welke vorm van yoga je gaat beoefenen. Voor een actieve yogavorm is een yogamat met anti-slip aan te raden. Dit voorkomt dat je gaat uitglijden wanneer je zweet. Voor hotyoga zijn er enkele speciale hot-yogamatten verkrijgbaar. Daarnaast zijn de lengte en dikte van de yogamat belangrijk. Lange yogamatten zijn handig voor lange mensen of wanneer je yoga combineert met liggende meditatie. De dikte van de yogamat bepaalt de ondersteuning van je gewrichten. Een dikke yogamat zorgt voor meer ondersteuning dan een dunne yoga mat. Aan de andere kant geldt ook: dunne yogamatten zijn minder zwaar en daardoor makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld de yogastudio. Daarnaast vinden veel mensen een dunne yoga mat fijn omdat ze dan meer grip voelen met de ondergrond. Ook dunne yogamatten zijn vaak voorzien van een antislip laag. Voor intensieve yoga-beoefenaars zijn er professionele yogamatten verkrijgbaar.

Yogahanddoek

Een yogahanddoek leg je over je yogamat zodat je mat schoon en hygiënisch blijft. Yogahanddoeken worden veel gebruikt bij actieve yogavormen, met name bij bikram yoga. De meeste yogahanddoeken zijn voorzien van anti-slip laag.

Yogablok

Met een yogablok creëer je een extra punt waar je tijdens moeilijke yogaposes grip kunt vinden. Een yogablok is dus een verlenging als je lichaam nog niet lenig genoeg is. Een yogablok wordt voornamelijk gebruikt door beginners, of wanneer als gevorderde moeilijkere houdingen gaat uitvoeren.

Yogatas

Beoefen je yoga in een yogastudio of bij een vriend of vriendin? Dan kan het handig zijn een yogatas aan te schaffen. Hiermee voervoer je jouw yogamat makkelijk naar een andere locatie. Ook bieden veel yogatassen ruimte voor andere accessoires, zoals een flesje water, handdoek of kleding.

Yogasokken en yogahandschoenen

Yogasokken en/of yogahandschoenen zorgen ervoor dat je voeten of handen niet wegglijden van de ondergrond. Ze zijn vochtabsorberend en voorzien van anti-slip nopjes. Ook zorgen yogasokken en handschoenen voor extra warmte, wat van toepassing kan zijn als je een rustige vorm van yoga beoefent.

Een Pondje Minder - Yoga en Afvallen