Een Pondje Minder - Voedingssupplementen

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn producten met een hoge hoeveelheid actieve stoffen voor je gezondheid. Ze zijn er in tabletten, capsules, poeders, druppels of sprays. Supplementen zijn bedoeld als aanvulling op je dagelijkse voeding. Vitamines zijn de bekendste, maar ook producten met mineralen, kruiden, visolie, probiotica of glucosamine zijn voedingssupplementen. Ze zien er misschien uit als geneesmiddelen, maar dat zijn het niet. Je kunt ze kopen bij de drogist, apotheek, reformwinkel en in steeds meer supermarkten.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen en Veiligheid

Bij ieder voedingssupplement op onze website staat waar je op moet letten bij gebruik van dat specifieke supplement. Ook wordt, wanneer bekend, een veilige inname genoemd.

De Nederlandse wet stelt hoge eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Voedingssupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn veilig. De meeste ingrediënten zitten gewoon in je voeding. Uiteraard is overmatige consumptie nooit gezond. Dat geldt voor voeding en ook voor supplementen.

Waarom zou u voedingssupplementen nemen?

De meeste gezonde stoffen komen voor in gezonde voeding zoals groenten en fruit. Daarom is een gevarieerde en gezonde voeding een belangrijke basis om alle voedingsstoffen die u nodig heeft minimaal binnen te krijgen. De meeste mensen kunnen niet elke dag gezond eten, en het kan geen kwaad om wat meer vitamines en mineralen te eten. Een voedingssupplement kan het oplossen.

Andere redenen waarom u ervoor zou kunnen kiezen om een supplement aan uw dieet toe te voegen, zijn:

  • Het lichaam heeft voldoende vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Met een voedingssupplement kunt u tekorten helpen voorkomen, zodat u een gezond en vitaal leven kunt leiden.
  • De individuele behoefte aan bepaalde vitamines, mineralen of andere gezonde stoffen kan hoger zijn dan gemiddeld. Dit kan komen door stress, roken, medicatie, leeftijd of een erfelijke aanleg.
  • Supplementen kunnen helpen om aan deze toegenomen behoefte te voldoen. Weinig mensen eten elke dag een gezond en gevarieerd dieet met voldoende groente, fruit en gezonde vetten uit bijvoorbeeld vis. Toch is het geruststellend om toch essentiële stoffen uit een voedingssupplement te halen.
  • Ook als u gezond en gevarieerd eet, kunnen tijdens het bewaren en bereiden van voedsel toch belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Uw eten bevat dan minder gezonde voedingsstoffen dan u misschien denkt.
  • Door moderne landbouwmethoden, uitgeputte bodems, langere opslag en geïndustrialiseerde bereiding bevat voedsel minder gezonde stoffen dan voorheen. Op deze manier wordt het uiteindelijk erg moeilijk om zonder voedingssupplement genoeg van alle essentiële stoffen binnen te krijgen.

Verschillende soorten voedingssupplementen

Naast vitamines en mineralen zijn er ook voedingssupplementen die visolie, kruiden, plantcomponenten, schimmels, probiotica (bron), algen en carotenoïden (waaruit vitamine A kan worden gemaakt) bevatten. Dit zijn allemaal stoffen die oorspronkelijk in onze voeding voorkwamen, maar waar we nog niet genoeg van kunnen krijgen.

Een Pondje Minder - Voedingssupplementen