Een Pondje Minder - Vitamines

Wat zijn vitamines?

Dit zijn organische verbindingen. Ze zijn belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam, maar ook voor groei en een goede gezondheid. Vitaminen zitten in plantaardige of dierlijke producten en onze dagelijkse vitaminebehoefte is afhankelijk van voedsel. Het menselijk lichaam kan alleen in beperkte mate vitamines produceren. Daarom is gezonde voeding essentieel voor een goede gezondheid!
Mensen die eenzijdig eten of een dieet volgen, moeten er goed op letten of ze voldoende vitamines binnenkrijgen. Vegetariërs, veganisten en mensen die niet naar buiten gaan, bespreken mogelijke supplementen met experts.

Vitamines - Citroen

 Vitamines

Vitaminen zijn voedingsmiddelen die in zeer kleine hoeveelheden in uw voedsel en dranken worden aangetroffen. Je lichaam heeft ze nodig om gezond te blijven, te groeien en zich normaal te ontwikkelen. Uw lichaam kan al dan niet zelf veel vitamines produceren. Daarom is het belangrijk dat u er elke dag genoeg van krijgt.

13 Vitamines

Er zijn 13 verschillende vitamines: 4 in vet oplosbare vitamines en 9 in water oplosbare vitamines.

Er zijn dertien vitamines: vier in vet oplosbare vitamines en negen in water oplosbare vitamines. In vet oplosbare vitamines zijn onder meer vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Vetoplosbare vitamines komen voornamelijk voor in vetten uit voedingsmiddelen en kunnen worden opgeslagen in de weefsels van het lichaam. De in water oplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12 en vitamine C. Deze vitamines komen voor in vocht in voeding. Het lichaam kan deze in water oplosbare vitamines niet goed opslaan (behalve vitamine B12);er komt te veel via de urine uit het lichaam.

De geschiedenis van vitamines

Vitaminen werden ontdekt in de eerste helft van de 20e eeuw, te beginnen in 1906. Na de ontdekking dat voedsel bepaalde stoffen bevat die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid, werd de term “vitamines” bedacht. Het woord is een combinatie van het Latijnse vita (leven) en amine (stikstofhoudende verbinding). Later werd vernomen dat niet alle vitamines stikstof bevatten, maar het woord “vitamine” was toen al algemeen in gebruik. In de periode tot 1970 werden methoden ontwikkeld om vitamines te kopiëren. Vervolgens richtte het onderzoek zich vooral op de (preventieve) rol van vitamines bij (chronische) ziekten.

Wat wordt bedoeld met in vet oplosbare en in water oplosbare vitamines?

Er zijn in totaal 13 vitamines, waarvan 4 in vet oplosbaar en 9 in water. Vetoplosbaar betekent dat ze worden opgeslagen in het vetweefsel van onze organen en voor langere tijd in ons lichaam blijven. In tegenstelling tot in water oplosbare vitamines. Met deze vitamines wordt overtollige eliminatie vrij snel via de urine uitgescheiden. Daarom moeten in water oplosbare vitamines dagelijks met voedsel of supplementen worden toegevoegd. Vitamine B12 is een uitzondering op deze regel. Dit wordt lange tijd in onze cellen bewaard

Hieronder vindt u een overzicht per categorie oplosbaar in water of vet:

Oplosbaar in water

Vitaminen C
B-vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12)

Oplosbaar in vet
Vitamine A
Vitamine D (D2 en D3)
Vitamine E
Vitamine K (K1 en K2)

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Vitaminen en mineralen worden vaak in één adem genoemd. Dat is begrijpelijk. Ze zijn allebei essentieel voor onze gezondheid. We eten zowel door ons eten als door onze drankjes. Het verschil zit in de oorsprong van de stoffen. Vitaminen komen uit de levende natuur en mineralen uit het stilleven. Mineralen kunnen ook worden onderverdeeld in gewone mineralen en sporenelementen. Van dat laatste heb je maar een kleine hoeveelheid per dag nodig. De referentie-inname van beide varieert en is onder meer afhankelijk van leeftijd en gewicht. Lifestyle speelt ook een rol. Zo hebben rokers en mensen die veel stress hebben meer vitamine C nodig. Als u nauwelijks de deur uit gaat, overweeg dan om vitamine D-supplementen te nemen en als u geen dierlijke producten eet, wilt u misschien vitamine B12-pillen kopen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wanneer vitamines en mineralen nodig zijn.

Een Pondje Minder - Vitamines