Een Pondje Minder - Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die een positief effect op de gezondheid hebben wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. 

Probiotica zijn goede melkzuurbacteriën die bestaan in de vorm van zuiveldrankjes, poeders of pillen. Deze zijn in de betere natuurwinkels of bij de apotheek verkrijgbaar, maar ook ‘gewoon’ in de supermarkt. Wat weten we tot nu toe over het gebruik van probiotica voor een betere (darm)gezondheid?

Probiotica

Welke probiotica moet ik nemen?

Probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, zuurkool en kefir zijn goede toevoegingen. Maar als je die producten niet elke dag kunt eten, of er gewoon niet van houdt, dan is je beste optie een supplement te nemen. Probiotica zijn voor de mens vriendelijke darmbacteriën, we hebben ze hard nodig.

Probiotica zijn voor de mens vriendelijke darmbacteriën, we hebben ze hard nodig. Het begrip probiotica kan vertaald worden als “voor het leven” en is het tegenovergestelde van antibiotica. Antibiotica zorgen ervoor dat alle bacteriën dood gaan.

In eerste instantie wordt in het spijsverteringskanaal het voedsel dat wij eten afgebroken en omgezet in voor ons lichaam opneembare stoffen. Allerlei enzymen die koolhydraten, eiwitten en vetten kunnen splitsen doen hun werk in onze mond en maag. Daarna is het aan de bacteriën in onze darmen (darmflora) om de stoffen op te nemen. Zonder die positieve bacteriën kan het lichaam niet functioneren. Probiotica bevatten bacteriestammen waarvan in de wetenschappelijke literatuur beschreven staat dat zij de darmflora positief beïnvloeden.

Hoe werkt Probiotica?

Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. De binnenkant van de darmwand is in dat geval helemaal bezet met bacteriën. De schadelijke bacteriën kunnen zich daardoor niet vermenigvuldigen, omdat er onvoldoende ruimte en voedsel is voor nieuwe bacteriën. Zo blijft het evenwicht in stand.

De darmflora kan veranderen door bijvoorbeeld ziekte, een infectie of een behandeling met medicijnen zoals antibiotica. Antibiotica doden namelijk niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige bacteriën uit de darmflora. Hierdoor raakt de darmflora verstoord en ontstaan er lege plekken op de darmwand. De schadelijke darmbacteriën krijgen daardoor de kans om zich te vermenigvuldigen.

Probiotica tijdens of na een antibioticakuur?

Antibiotica heeft de eigenschap dat het zowel de goede als slechte bacteriën in je lichaam doodt. Hiervoor wordt een probioticum aangeraden met veel verschillende probiotische stammen, waaronder Lactobacillus rhamnosus, Saccharomyces boulardii of Lactobacillus acidophilus.

Voor welke leeftijd is Probiotica?

Oudere kinderen (vanaf ongeveer 7 jaar) kunnen zonder bezwaar gebruik maken van probiotica voor volwassenen. Een aantal van deze producten zijn geschikt vanaf de geboorte (Microbiol Kind 0-4 jaar, Darmocare Infantis), of twee weken daarna (Orthiflor Start).

Kan probiotica gevaarlijk zijn?

Onderzoek heeft aangetoond dat probiotica grote schade kunnen aanrichten in de darmflora als ze na een antibioticakuur worden ingenomen. Probiotica worden tegenwoordig vaak ingeroepen als hulpmiddel tegen allerlei verteringsproblemen.

Waarom probiotica innemen?

Probiotica bevatten goede bacteriën die kunnen helpen een verstoorde darmflora te herstellen. De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven. Die bacteriën kunnen nuttig of schadelijk zijn. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht.

Hoeveel probiotica per dag?

Dosering en veiligheid

Wetenschappers denken dat probiotica in het algemeen in een minimale dosis tussen 100 miljoen tot 10 miljard cfu per dag dienen te worden ingenomen, willen ze effect sorteren. (8,16,32) Hogere doseringen zijn mogelijk nog effectiever en zijn veilig.

Hoe lang kun je probiotica bewaren?

Voedingssupplementen op basis van gedroogde planten kunnen, mits goed bewaard, tenminste drie tot vier jaar worden gebruikt. Daarna gaat hun kwaliteit er beetje bij beetje op achteruit waardoor de werkzaamheid vermindert. Probiotica bevatten levende organismen en zijn daarom kwetsbaar.

Heeft probiotica bijwerkingen?

Hoewel er nauwelijks bijwerkingen van probiotica zijn beschreven kunnen er ernstige complicaties optreden bij vatbare patiënten. De mogelijkheid dat kruisresistentie ontstaat op de lange termijn, vormt reden om terughoudend te zijn met het gebruik van probiotica.

Een Pondje Minder - Probiotica