Een Pondje Minder - Natrium

Natrium

Natrium is essentieel voor een evenwichtige lichaamswaterbalans, spiercontractie en zenuwgeleiding. Bovendien speelt natrium samen met het kaliummineraal een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk.

Natrium - Keukenzout

Waar zit Natrium in?

Natrium is aanwezig in bijna alle voedingsmiddelen en dranken. Natrium is van nature aanwezig in sommige voedingsmiddelen en dranken. Natrium is een belangrijk bestanddeel van keukenzout (natriumchloride). Dit wordt tijdens het productieproces, tijdens de maaltijdbereiding of aan tafel aan voedsel toegevoegd.

Hoeveel natrium heb ik nodig?

Volwassenen hebben 500 mg natrium of 1,5 g keukenzout per dag nodig. Het advies is om niet meer dan 6 gram keukenzout per dag te gebruiken.

Wat is een veilige hoeveelheid natrium?

Eet niet meer dan 2,4 g natrium of 6 g keukenzout.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan natrium?

Te veel natrium zorgt voor extra druk op de nieren en het hart, wat kan leiden tot hoge bloeddruk. Daarom verhoogt te veel natrium het risico op hart- en vaatziekten.

Wat zijn de gevolgen van natriumtekort?

Natriumtekort komt in Nederland niet snel voor omdat natrium in vrijwel alle voedingsmiddelen aanwezig is. Wanneer het een tekort heeft, wordt het meestal veroorzaakt door natriumverlies door zweten tijdens langdurige inspanning. Dit veroorzaakt symptomen van uitdroging. Dit kan gebeuren met bergbeklimmers en topsporters.

Een Pondje Minder - Natrium