Een Pondje Minder - Jodium

Jodium

Jodium is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor groei en metabolisme. Jodium is ook belangrijk voor de goede werking van het zenuwstelsel en ondersteunt de voeding.

Jodium - Zeewater
Jodium - Zeewater

Waar zit jodium in?

De jodium kan van nature worden gevonden in zeewater, op de vloer en drinkwater. Met deze routes eindigt jodium in eten, zoals zeevruchten en groenten. Melk en zuivelproducten dragen ook bij aan de inname van jodium. De wetten van basisproducten worden bepaald dat brood en vervanging van brood, vleesproducten, keukenzout en keukenzoutvervangers kunnen worden verrijkt met jodium.

Hoeveel jodium heb ik nodig?

Volwassen mannen en vrouwen hebben 150 microgram (MCG) jodium per dag nodig.

Wat is een veilige hoeveelheid jodium?

Veilige maximale dosis voor jodium is 600 microgram per dag. Met een veilige dosis is het gemiddeld, met een grote marge.

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan jodium?

Met een normaal functionerend schildklierlichaam kan het lichaam een overmaat jodiumbehoeften tolereren. Als de schildklier onvoldoende is (hypothyreoïdie), kan een overmaat jodium een uitbreiding van de schildklier garanderen. Bij sommige individuen heeft de hoge jodiumbelasting een overdracht van de schildklier waar overtollige schildklierhormonen worden geproduceerd (hyperthyreoïdie). Dit creëert klachten als slapeloosheid, nervositeit, verhoogd eetlust en gewichtsverlies.

Wat zijn de gevolgen van jodiumdeficiëntie?

Een tekort aan jodium kan leiden tot “krop” (struma). Dit zorgt ervoor dat de schildklier opzwelt. Bij kinderen leidt dit tot achtergestelde fysieke en geestelijke groei. Bij volwassenen worden reacties vertragen, weefsels behouden water en het vermogen om te denken.

Een Pondje Minder - Jodium