Hoe bepaal ik mijn streefgewicht?

BMI (Body Mass Index) is een internationaal gebruikte meetmethode die laat zien of u een gezond gewicht heeft in relatie tot uw lengte. U kunt de BMI berekenen voor vrouwen, mannen en kinderen vanaf 2 jaar. BMI is minder geschikt als je erg gespierd bent, zwanger bent, borstvoeding geeft of van Aziatische afkomst bent.
Op deze pagina leest u er meer over.

Weet wat je startgewicht is en kijk of dit een gezond gewicht is.
Dit heb je nodig om je streefgewicht te bepalen. Bereken je BMI en middelomtrek.

Zelf uw BMI berekenen

U kunt zelf uw BMI berekenen door uw gewicht in kilogrammen te delen door het kwadraat van uw lengte in meters. Als u bijvoorbeeld 65 kilogram weegt en 1. 70 meter lang bent, zou u uw BMI als volgt berekenen: 65 kilogram/(1. 70 x 1. 70 meter) \\ u003d 22. 5.

Wat is een gezond BMI ?

Voor volwassenen ligt een gezonde BMI tussen de 18. 5 en 25. Maar dit geldt niet voor iedereen. Er gelden enkele limieten voor ondergewicht, overgewicht en gezond gewicht voor ouderen en kinderen. Hieronder ziet u de BMI-limiet voor leeftijdsgroep.

Uw gewicht in Kilo's:
Uw lengte in centimeters:

Uw BMI:
Dit betekend:

BMI volwassenen 19-69 jaar

BMI grenzen 19-69 jaarBetekenis

lager dan 18,5

Ondergewicht

Vanaf 18,5 tot 25

Gezond gewicht

Vanaf 25 tot 30

Overgewicht

30 en hoger

Ernstig overgewicht (obesitas)

BMI-resultaat in 70 jaar

De BMI-limieten voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht zijn hoger bij ouderen dan bij 19-69 jaar. Dit heeft betrekking op het risico op ziekte. Dit komt doordat ouderen een hoger risico op ziekte hebben met een BMI-score van 28 of meer en al een hoger risico op ondervoeding met een BMI-score lager dan 22. Met andere woorden, de optimale BMI waarbij het risico op ziekte het laagst ishoger dan bij 19-69-jarigen.

BMI grenzen vanaf 70 jaarBetekenis

lager dan 22

Ondergewicht

Vanaf 22 tot 28

Gezond gewicht

Vanaf 28 tot 30

Overgewicht

30 en hoger

Ernstig overgewicht (obesitas)

BMI kinderen van 2 tot 18 jaar

BMI begint vanaf de leeftijd van 2 jaar en scheidt jongens en meisjes. De grenswaarden veranderen met de leeftijd. Op deze pagina vind je een overzicht.

Is de BMI (Body Mass Index) van mijn kind gezond?

Wilt u weten of uw kind een gezond gewicht heeft?
De BMI (Body Mass Index) geeft hiervan een indicatie. De BMI wordt op dezelfde manier berekend als voor volwassenen. De limieten voor ondergewicht, gezond gewicht en (ernstig) overgewicht verschillen echter van die voor volwassenen. Deze limieten veranderen ook met de leeftijd voor jongens en zijn verschillend voor jongens en meisjes. Door onderstaande BMI-meter in te vullen, krijgt u direct advies voor uw kind. Het BMI-meetapparaat is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar.