Een Pondje Minder - Fluoride

Fluoride

Fluoride is nodig om tanden en botten op te bouwen. fluoride wordt opgenomen in het tandglazuur en ‘ingebracht’ in het bot. Fluoride versterkt de botstructuur en beschermt deze tegen tandbederf.

Fluoride - Thee

Waar zit Fluoride in?

Fluor is een verbinding van het fluoratoom met een andere stof, zoals natrium of calcium. Bijna alle voedingsmiddelen bevatten een zeer kleine hoeveelheid fluoride. Het komt voornamelijk voor in thee en zeevis.

Hoeveel fluoride heb ik nodig?

Ons dagelijkse dieet bevat te weinig fluor voor een goede afweer tegen tandbederf. Het is niet toegevoegd fluoride in het drinkwater in Nederland. Dit is contrast met grote delen van de Verenigde Staten, Canada en Australië. Daarom is het belangrijk om fluoridecrème te gebruiken of fluorabletten te nemen. 

0 tot 2 jaar: van de eerste tanddoorbraak: borstel je tanden eenmaal per dag met fluor-watercrème die 0,05 tot 0,075% fluor bevat. 

2 tot 5 jaar: borstel uw tanden twee keer per dag met een fluor tandpasta die 0,05 tot 0,075% fluor bevat. 

Vanaf 5 jaar: borstel je tanden twee keer per dag met fluor-tandcrème die 0,1 tot 0,15% fluor bevat. 

Wat is een veilige hoeveelheid fluoride?

Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger geen tandpasta ter grootte van een erwt. Zorg ervoor dat de beste tandpasta zo doorslikt. Raadpleeg een arts (tand) als uw kind op een andere manier fluoride gebruikt. Voor een veilige inname van fluoride zijn de volgende hogere limieten vastgesteld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA):
1. 5 milligram per dag voor kinderen van 1 tot 3 jaar 25 milligram per dag voor kinderen van 4 tot 8 jaar 5 milligram per dag voor kinderen van 9 tot 14 jaar milligram per dag voor volwassenen.

Wat zijn de gevolgen van overtollige fluoride?

Het gebruik van veel fluoridetabletten kan bruine vlekken en stroken op de tanden veroorzaken. Deze hete Zebottand. Bovendien kunnen nieren, botten, zenuwen en spieren worden beïnvloed door buitensporig fluoride-gebruik. Een overtollig fluoride kan te veel botmacht toenemen, zodat botten niet flexibel zijn en fracturen kunnen optreden. De nieren, zenuwen en spieren kunnen ook worden beïnvloed door buitensporig fluoride-gebruik

Wat zijn de gevolgen van een fluoride-tekort?

Een gebrek aan fluor verhoogt het risico op tandcariës.

Een Pondje Minder - Fluoride