Een Pondje Minder - Wat zijn de beste natuurlijke vetkillers?

Wat is een natuurlijk vetverbrander?

Je lichaam is 24/7 vet aan het verbranden. Het is een complex proces waarbij vrije vetzuren uit je lichaamsweefsel worden vrijgemaakt. De gezonde vetzuren worden via je bloed getransporteerd naar je lichaamsweefsels. Door zuurstof toe te voegen ontstaat een soort chemische reactie en worden de vetzuren omgezet naar energie.

Wat zijn de beste natuurlijke vetkillers?

Om succesvol af te vallen heeft je lichaam een calorietekort nodig. Dit betekent dat je gedurende de dag meer calorieën verbrandt dan je verbruikt. 

Maar in plaats van alleen een strikt dieet te volgen, kun je ook voedingsmiddelen die de stofwisseling stimuleren in je eetpatroon opnemen.

Hieronder staan de beste natuurlijk vetverbranders.

1 – Citrusvruchten

Citrusvruchten staan bekend als immuun booster en bevatten ontzettend veel vitamine C. De vitamine C in citroenen helpt echter niet alleen bij een verkoudheid, maar zorgt ook voor een verhoogde aanmaak van het hormoon noradrenaline.
Deze boodschapperstof kan onder andere de vetverbranding stimuleren en geeft citroenen de titel fat killer.

Vitamines - Citroen

2 – Grapefruit

We blijven nog even bij de citrusvruchten, want de bittere grapefruit behoort ook tot de nummer één van de vetkillers. Vind je de smaak te bitter? Dat is ‘ie zeker. Maar het zijn juist die bittere stoffen in de grapefruit die voorkomen dat het eerder met de voeding ingenomen vet zich ophoopt. Maar natuurlijk is het eten van één grapefruit nog geen vrijbrief om eindeloos vetrijke maaltijden te kunnen eten. Voor het grootste effect: eet het vruchtvlees van een grapefruit aan het einde van een maaltijd.

Grapefruit
Grapefruit

3 – Water drinken

Als je de dag begint met een groot glas warm water, komt je stofwisseling meteen op gang. Volgens het Voedingscentrum is het aanbevolen om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Als je tijdens het sporten begint te zweten, moet je daar per half uur trainen nog eens 0,5 liter bij optellen.
Een handvol ijsblokjes in een glas stimuleert je lichaam bovendien om calorieën te verbranden, omdat de ijsblokjes op de juiste temperatuur moeten worden gebracht als je ze consumeert – en dat kost energie. Heb je geen koelkast met een ijsblokjes machine, dan kun je er altijd een kopen. Of in je vriezer een ijsblokjes vorm plaatsen

Ijsklontjes
Ijsklontjes

4 – Groene thee

Groene thee, of je het nu als warme drank drinkt of gekoeld met ijsblokjes, scoort op twee manieren als vetkiller: met zijn thermogene eigenschappen verhoogt groene thee niet alleen de temperatuur van je lichaam, de cafeïnevrije theebladeren zitten ook vol met bittere stoffen die het omzetten van lichaamsvet in energie stimuleren.

Groene Thee

5 – Koffie

Wat groene thee kan, kan koffie al heel lang. Want koffie is met zijn cafeïne waarschijnlijk de populairste energiebron. Nog een bakkie? Maar, alles met mate, natuurlijk!
Vers kopje koffie met Melk en suiker? Het beste drink je je koffie zwart – zonder melk en suiker. Onze tip: drink een extra glas water bij elke kop zwarte koffie. Zo blijf je gegarandeerd gehydrateerd.
Ben jij helemaal verslaafd aan de smaak van koffie? Bestel voor jezelf dan Whey Protein met koffiesmaak. Met de perfecte Whey-formule voorzie je je spieren van alle aminozuren die ze nodig hebben om te groeien. Een heerlijke romige shake in een paar seconden.

Koffie

6 – Chilipepers

Als je begint te zweten tijdens het verorberen van je Pasta Arrabiata, dan komt dat waarschijnlijk door de chilipepers. De capsaïcine die het bevat, stimuleert je stofwisseling. Eenmaal op je tong veroorzaakt capsaïcine een pittige prikkel, die op zijn beurt je warmteproductie stimuleert. Hierdoor geeft je lichaam alles om weer af te koelen. Het resultaat: je verbruikt meer calorieën.
Zuivere chilipepers zijn meestal niet eetbaar, maar ze zijn vrijwel onmisbaar tijdens het koken. Voor een vegetarische variant kun je het gehakt vervangen door natuurlijke groene Tofu

Met Groene Tofu kun je trouwens heerlijke recepten maken. Tofu kun je ook zelf maken.

Chilipepers

7- Karnemelk

Ontdekt in de koelkast en goed bevonden: de vetkiller karnemelk. 100 ml bevat ongeveer 35 calorieën, veel eiwitten en grote hoeveelheden calcium. Calcium kan helpen om snel af te vallen, omdat het de opslag van vet beperkt en de vetverbranding stimuleert.

Karnemelk

8 – Amandelen

Veel eiwitten, gezonde vetten en vezels die zorgen voor een lang vol gevoel. Een handvol amandelen werkt als een natuurlijke eetlustremmer en behoort daarom tot de top van de vetverbranders.
De calorieën, voedingswaarden zijn tal van redenen waarom amandelen zo gezond zijn. 

9 – Lijnzaad

Maar dan het liefst vermalen. Lijnzaad past perfect in fitness-muesli’s en ontbijtsmoothies. Want met zijn hoge vezelgehalte geeft het een langdurig gevoel van verzadiging. Daarnaast zwellen de geplette lijnzaden op in je maag, waardoor het ook lijkt alsof je lang vol zit.

10. Chiazaad

Hetzelfde geldt trouwens voor chiazaad en daarom heeft dit ook een mooie plaats op de lijst van vetkillers.

Een Pondje Minder - Wat zijn de beste natuurlijke vetkillers?