Een Pondje Minder - Chroom

Chroom

Chroom, ook bekend als chromium, is benodigd voor een goede werking van insuline en voor het vasthouden van het bloedsuikergehalte. Daarnaast heeft het ook een rol bij de vetstofwisseling.

Chroom - Gevogelte

Waar zit Chroom in?

Graanproducten met een hoog zemelgehalte.
Het is niet duidelijk of het chroom in deze producten goed kan worden opgenomen. Chroom komt ook vooral voor in biergist, volkorenbrood, groenten, rietsuikermelasse, vlees en lever. Vlees, gevogelte en vis bevatten 1 tot 2 microgram (mcg) chroom per portie. Het chroomgehalte in groenten en fruit is heel verschillend.

Hoeveel Chroom heb ik nodig?

De benodigde hoeveelheid chroom per dag is niet bepaalt.

Er zijn aanwijzingen dat supplementen met Chroom een gunstig effect kunnen hebben op het bloedsuikergehalte en op de insuline-afgifte bij patiënten met diabetes (type 2).

Welke factoren beïnvloeden de opname van Chroom?

Vitamine C verbetert de absorptie van Chroom.

Alle Vitaminen bij elkaar.

Wat is veilige hoeveelheid Chroom?

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van Chroom. De veilige grens die wordt aangegeven is 250 mcg per dag.

Wat zijn de gevolgen van een te veel aan Chroom?

Er zijn geen effecten bekend van een te hoge inname van Chroom.

Wat zijn de gevolgen van chroomgebrek?

Voor zover bekend komt chroomgebrek in Nederland niet voor. Maar bij ernstige ondervoeding kan een tekort optreden. Dit kan leiden tot een verhoging van de glucoseconcentratie in het bloed, een verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed en gewichtsverlies.

Een Pondje Minder - Chroom