Een Pondje Minder - Vitamine B12

Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) (bron), een in water oplosbare vitamine, ondersteunt de afweer van het lichaam. Daarnaast is deze vitamine belangrijk voor de huid, sterke tanden, bloedvaten en de samenstelling van botten en kraakbeen. Het zorgt voor een functioneel zenuwstelsel en helpt bij vermoeidheid. Ten slotte bevordert vitamine C de opname van ijzer.

Vitamine C - Aardappelen

Waar zit Vitamine C in?

De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels.

Hoeveel Vitamine C heb ik nodig?

Volwassenen hebben per dag 75 milligram (mg) vitamine C nodig.

Wat is veilig?

Voor vitamine C is geen maximale veilige dosis vastgesteld. 

Wat zijn de gevolgen van te veel vitamine C?

Overtollige vitamine C verlaat het lichaam via de urine. Dit resulteert in een hogere belasting van de nieren. In het verleden werd aangenomen dat dit het risico op niersteenvorming verhoogde, maar dit is nooit bevestigd in onderzoeken. Daarnaast heeft vitamine C een remmende werking op de opname van koper in grote hoeveelheden en verhoogt in feite de opname van ijzer, wat de kans op overtollig ijzer vergroot. Een dagelijkse hoeveelheid van meer dan 1000 milligram (\u003d 1 gram) vitamine C kan een laxerende werking hebben.

Wat zijn de gevolgen van vitamine C-tekort?

Vitamine C-tekort leidt voornamelijk tot verminderde weerstand, wondgenezing en bindweefselvorming. De bekendste ziekte als gevolg van vitamine C-tekort is scheurbuik, die ooit bekend stond als de bemanning van langeafstandszeilboten. Symptomen van scheurbuik zijn voornamelijk gewichtsverlies, slapeloosheid, ernstige vermoeidheid en verminderd uithoudingsvermogen. Dan bloeden het tandvlees en andere inwendige bloedingen. In een later stadium, bij een zeer traag vitamine C-tekort, vallen de tanden uit, wat leidt tot verdere verzwakking van het tandvlees.

Een Pondje Minder - Vitamine C