Een Pondje Minder - Vitamine B1

Wat is vitamine B1 of thiamine?

Vitamine B1 maakt deel uit van het vitamine B-complex. Een andere naam voor vitamine B1 is thiamine (bron). Het heette vroeger een abnormale vitamine. Het is een in water oplosbare vitamine die ons lichaam niet kan aanmaken. Daarom moeten we B1 via de voeding binnenkrijgen. Thiamine komt in onze dagelijkse voeding voor in brood en granen, aardappelen, groenten, vlees en zuivelproducten. De natuurlijke vorm die in eten en drinken wordt aangetroffen, is thiamine vitamine B1 of thiamine dubbel fosfaat (TDP).

Vitamine B1 maakt deel uit van het vitamine B-complex en wordt ook wel cobalamine genoemd. Eerder dacht men dat er maar één vitamine B is, net zoals er maar één vitamine D is. Gebleken is dat deze B-vitamine uit meerdere functionele vitamines bestaat. Daarom bestaat het vitamine B-complex nu uit verschillende vitamines, elk met een eigen nummer.

Vitamine B1 - Brood

Wat doet Thiamine?

Thiamine draagt bij aan een normaal energiemetabolisme, het helpt ons lichaam om energie vrij te maken uit voedsel. Daarnaast ondersteunt vitamine B1 het hart en zorgt onder andere voor de goede werking van het zenuwstelsel. Ten slotte ondersteunt thiamine een normaal geheugen en voldoende concentratie.

Vitamine B1

Vitamine B1 maakt deel uit van het vitamine B-complex en wordt ook wel Cyanocobalamine (bron) genoemd. Eerder dacht men dat er maar één B-vitamine was, net als slechts één D. Later werd ontdekt dat deze B-vitamine uit verschillende praktische vitamines bestond. Hierdoor bestaat het B-vitaminecomplex nu uit verschillende vitamines met elk een eigen nummer.

Vitamine B1 speelt verschillende rollen:
Het is goed voor je hart en zenuwstelsel.
Het helpt je geheugen en concentratieniveau.
Het houdt je energieniveau laag.
B-vitamines zijn in water oplosbare vitamines, wat betekent dat ze in het vocht van voedsel zitten. Ze worden onmiddellijk opgenomen in de bloedbaan, maar als je lichaam ze niet nodig heeft, zullen ze het lichaam onmiddellijk in je urine verlaten. U moet er dus zeker van zijn dat u regelmatig vitamine B binnenkrijgt.

Voordelen Vitamine B1

Nadelen Vitamine B1

Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals problemen met

Een Pondje Minder - Vitamine B1